KÖNYVELÉS BUDAPESTEN

Cégek, egyéni vállalkozások, non-pofit szervezetek könyvelése,
bevallás, adóhatósági képviselet, bérszámfejtés.
Gyors, precíz kiszolgálás, rendkívül kedvező árak a XVII. kerületben.

Kérjen ajánlatot

Közszolgákon spórol a kormány


2022-12-09

A kabinet bevezeti a korábban már nagyvonalakban bejelentett segélyplafont, vagyis az önkormányzatoknál felső korlát lép érvénybe a segélyek kifizetésénél. Még nincs döntés arról, hogy mely támogatásokra fog ez vonatkozni. De az biztos, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél nem lesz nagyobb az önkormányzati segélyek összege havonta. Ez 8-10 milliárd forintos megtakarítást jelent.

A kormány az idei GDP-arányos hiánycél t is 2,7 százalékra módosítja (2,5-ről). Egyúttal 133 milliárd forintot zárol a költségvetésben, egyrészt a kormányzati intézmények fejezeti előirányzatainál, másrészt pedig a maradványoknál, többek között a Nemzeti Földalap és a Foglalkoztatási Alap fejezetében - mondta el Matolcsy.

A lépések részletesebben

1. Az európai uniós társfinanszírozás mértéke az eddigi 15 százalékról 5 százalékra csökken. (Egy-egy uniós projektnél az EU eddig a források 85 százalékát biztosította, az állam a költségvetésből a 15 százalékát tette hozzá, ez csökken most 5-re.) Ez 55 milliárd forintos megtakarítást jelent Matolcsy szerint.

2. A társadalombiztosítási járulék plafonját eltörlik. Ez 51 milliárd forintot hoz a költségvetésnek.

3. Az állami alkalmazottak körében a nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel új embereket a következő három évben. Ez alól lesznek kivételek: például az orvosok és ápolók körében. Matolcsy szerint már 2013-tól - a járási rendszer bevezetésével, illetve az állam által átvett iskolák révén - 22 ezer fővel csökken a közszféra létszáma. Ez 30 milliárdos lefaragást jelent.

4. A pedagógus-életpályamodell bevezetését elhalasztja a kormány, vagyis a korábban ígérttel szemben 2013 szeptemberétől még nem, csak 2014 januárjától kapnak megemelt bért a tanárok. (Matolcsy azt ígérte, hogy ha 2013 közepén javulni látszik a költségvetés helyzete és a növekedés, akkor szeptember elsejétől mégis lehet szó emelésről.) Ez 73 milliárdos javulást okoz.

Olvasson tovább

Vissza az összes hírhez

Könyvelés Budapesten
Molnárné Orosz Edit

Cím: 1173 Budapest, 513. utca 49.
Telefon: +3620 288-0180
E-mail:

Térkép, kapcsolat