KÖNYVELÉS BUDAPESTEN

Cégek, egyéni vállalkozások, non-pofit szervezetek könyvelése,
bevallás, adóhatósági képviselet, bérszámfejtés.
Gyors, precíz kiszolgálás, rendkívül kedvező árak a XVII. kerületben.

Kérjen ajánlatot

Áfa törvény változásai - 2015


2022-12-09

 

Az áfa törvény változásai

 

2015. január 1-jétől

 

Távolról is nyújtható szolgáltatások teljesítési helye

Az uniós szabályoknak megfelelően a nem adóalanyoknak nyújtott

  • telekommunikációs szolgáltatások;
  • a rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások, valamint
  • az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások

teljesítési helye ezen nem adóalanyok letelepedettségének tagállama lesz (a korábbi szabályok alapján a szolgáltató székhelye szerinti tagállam helyett). Így a magyar szolgáltatók alacsonyabb áfakulccsal nyújthatják szolgáltatásaikat más tagállambeli magánszemély ügyfeleiknek.

Csereügylet előlege

2015-től kezdve ha a felek cserében állapodnak meg, és az egyik fél hamarabb teljesít, mint a másik, akkor előleg címén adófizetési kötelezettsége keletkezik. Előlegnek minősül a teljesítést megelőzően (nem kizárólag pénz formájában) adott, ellenértékbe beleszámítható vagyoni előny.

Vas- és acélipar

Fordított adózás alá esik egyes vas- és acélipari termékek értékesítése. Az értékesítőnek és a beszerzőnek is ügyletenkénti jelentést kell tenni az adóhatósághoz.

Munkaerő-kölcsönzés

Szintén fordított adózás alá esik a munkaerő kölcsönzése, kirendelése, személyzet rendelkezésre bocsátása, illetve iskolaszövetkezet szolgáltatásának igénybevétele. A módosítást azokban az esetekben kell először alkalmazni, amikor a teljesítés időpontja 2014. december 31-ét követő időpontra esik.

Nagy testű élő és vágott állatok

Kedvezményes, 5%-os áfakulcs alá esik egyes nagy testű állatok (például juh, kecske, szarvasmarha) élő és feldolgozott formában történő értékesítése.

Tételes összesítő jelentés

Jelentős változás, hogy a belföldi összesítő jelentés értékhatára 2 millió forintról 1 millió forintra csökken, és az adóalany választása alapján a csökkentett értékhatár alatti ügyleteit is jelentheti az adóhatóság felé (tehát az összes ügyletét, értékre tekintet nélkül). Ennek megfelelően az 1 millió forint áfaösszeget elérő kimenő számlákon továbbá a vevő adószámát is kötelezően fel kell majd tüntetni.

Online pénztárgép

Az online pénztárgépek esetén az adatszolgáltatáshoz szükséges adatkapcsolatot biztosító hírközlési szolgáltató az állami adóhatóságot tájékoztatni köteles, amennyiben a pénztárgép üzemeltetőjének biztosított szolgáltatása szünetel, illetve megszűnik.

 

2015. július 1-jétől, valamint 2016. január 1-jétől

 

Időszakos elszámolású ügyletek

Lépcsőzetesen kerül bevezetésre az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontjára vonatkozó változás a következők szerint:

  • a könyvviteli, könyvvizsgálati és adó-tanácsadási szolgáltatások esetében az új szabályokat az olyan 2015. június 30-át követően kezdődő időszakokra kell először alkalmazni, amelyek esetén a fizetés esedékessége is 2015. június 30. utánra esik;
  • a többi időszakos elszámolású ügylet esetén az olyan 2015. december 31-ét követően kezdődő időszakokra kell először alkalmazni, amelyek esetén a fizetés esedékessége is 2015. december 31. utánra esik.

Az új szabályok szerint az időszakos elszámolású ügyletek esetén a teljesítési időpont főszabályként az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja lesz kivéve:

  • amennyiben fizetés esedékessége és a számla/nyugta kibocsátása az elszámolási időszak utolsó napját megelőzi, a teljesítés időpontja a számla/nyugta kibocsátásának időpontja lesz,
  • amennyiben pedig a fizetés esedékessége az elszámolási időszak utolsó napját követő időpontra esik, a teljesítés időpontja a fizetés esedékessége, de legfeljebb az elszámolási időszak utolsó napját követő 30. nap lesz.

 

 

 

 

Olvasson tovább

Vissza az összes hírhez

Könyvelés Budapesten
Molnárné Orosz Edit

Cím: 1173 Budapest, 513. utca 49.
Telefon: +3620 288-0180
E-mail:

Térkép, kapcsolat